Iftar, Samen aan tafel.

krabbelmaandag 24 september 2007 10:15

Als je uitgenodigd wordt samen aan tafel te gaan met mensen van buiten je eigen gezin is dat een eervolle uitnodiging. Een uitnodiging die je aanneemt.

Niet alle uitnodigingen als politicus, neem ik aan. Deze van harte.
De Turkse Culturele Vereniging nodigt mij uit om deel te nemen aan een Iftar maaltijd.

Met het eten van de Iftar maaltijd wordt het vasten verbroken.

Wat betekent het vasten:

Het vasten
Tijdens de Ramadan eten en drinken moslims niets tussen de dageraad en zonsondergang. Voor de dageraad gebruiken ze een maaltijd die ‘Sahoor’ wordt genoemd en na zonsondergang een maaltijd die ‘Iftar’ wordt genoemd. Voor Sahoor worden speciale, zeer gezonde maaltijden bereid. Voor Iftar eten de mensen in Noord-Afrika een dikke soep die ‘harira’ wordt genoemd. Het vasten wordt in Arabië onderbroken met dadels en Arabische koffie; in Turkije met olijven en thee; in India met zoete melkdranken en fruit.

Het doel van het Islamitische vasten is niet om gewicht te verliezen of om een ziekte te genezen (d.m.v. dieet). Het vasten in de Ramadan veroorzaakt namelijk geen ondervoeding, omdat er geen vermindering van calorieën wordt voorgeschreven voor het ontbijt, noch voor het ontvasten. Het vasten gedurende 13-14 uren per dag, 29 of 30 dagen lang, is wel een ideale manier om met ongezonde gewoontes zoals overmatig roken, eten en koffie drinken op te houden.

Pas in dit tijdperk van dieet wordt het ook voor niet-moslims duidelijk dat het vasten iets heilzaams is. Het vasten zuivert de darmen, herstelt de maag, ontdoet het lichaam van achtergebleven schadelijke stoffen en helpt het overtollige vocht dat opgeslagen is kwijt te raken. Het geeft rust aan het hart, bevorderd de bloedsomloop en helpt om van eventuele gezetheid af te komen. Mensen die vertrouwd zijn met het vasten hebben zichzelf leren bedwingen. Door het jaarlijkse vasten kan een moslim eigenschappen aanleren als discipline, uithoudingsvermogen, zelfbeheersing en respect ten aanzien van de medemens en de schepper. Elke dag dat men vast is een overwinning over begeerten en lusten. Mensen die vasten voelen zich goed en hebben een gevoel van innerlijke rust en vrede. Zelfs als men niet eens een pondje verliest, voelt men zich beter na het vasten gedurende de Ramadan.

[Uit: Ramadan, meer dan vasten, Mohamed el-Fers | ISBN 9073616131]

Eén zin uit de uitnodiging trof mij het meest:
“Centraal hierbij staan multiculturele ontmoeting en, door kennis te maken met elkaars geloof, cultuur en gewoontes, het vergroten van wederzijds begrip tussen verschillende groepen”.

Voor mij als christen politicus geldt:
Het gebod tot naastenliefde verplicht mij tot het tegengaan van racisme en discriminatie. In onze multiculturele samenleving is het niet vanzelfsprekend dat mensen van verschillende culturen elkaar begrijpen en respecteren. Hier ligt een duidelijke taak voor mij als raadslid van de ChristenUnie.

Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'Iftar, Samen aan tafel.'

cheap
Geplaatst op: 06-04-2016 19:24 Quote
Nieuw bericht